Haber

Allianz Risk Barometresi 2024: İklim değişikliği ilk kez zirveye çıktı

BURSA (İGFA) – Allianz Commercial’ın her yıl gerçekleştirdiği küresel iş riskleri araştırması Allianz Risk Barometresi’nin 13’üncü baskısı yayımlandı. 92 ülkeden 3 binden fazla risk yönetimi uzmanının görüşleri alınarak hazırlanan Allianz Risk Barometresi’ne göre 2024 yılında küresel ölçekte şirketler için en büyük risk, fidye yazılımı saldırıları, bilgi ihlalleri ve BT kesintileri gibi siber olaylar olacak. Oyların yüzde 36’sını alan siber olayların ardından iş kesintileri yüzde 31 ile ikinci sırada yer aldı.

Barometrede en çok artan riskler ise doğal afetler, yangın ve patlama, siyasi riskler ve şiddet oldu. Doğal afetler yüzde 26 ile üç sıra yükselerek altıncı sıradan üçüncü sıraya yükselirken, mevzuat ve düzenleme değişiklikleri yüzde 19 ile dördüncü, makroekonomik gelişmeler ise yüzde 19 ile beşinci sırada yer aldı. Yangın ve patlama dokuzuncu sıradan altıncı sıraya, siyasi riskler ve şiddet onuncu sıradan sekizinci sıraya yükselirken, iklim değişikliği yedinci sırayı korudu.

Türkiye’de ilk kez iklim değişikliği en önemli risk olarak gösterildi. Geçen yıl ikinci en önemli risk olarak değerlendirilen iklim değişikliği, bu yıl yüzde 33 ile ilk sıraya yükseldi ve makroekonomik gelişmelerle birlikte ilk sırayı paylaştı. Risk sıralamasında yüzde 30 ile üç sıra yükselen mevzuat ve düzenleme değişiklikleri, doğal afetler, siyasi risk ve şiddet ile aynı seviyedeki en önemli riskler arasında gösterildi. Listeye ilk kez siber olaylar, salgın hastalıklar ve çevresel riskler de dahil edildi. Siber olaylar yüzde 26 ile altıncı sırada yer alırken, iş kesintisi yedinci, elektrik krizi ise sekizinci sırada yer aldı. Pandemi dokuzuncu en önemli risk, çevresel riskler ise onuncu en önemli risk olarak değerlendirildi.

“TÜRKİYE’DE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSKİNE KARŞI FARKINDALIK YÜKSEK SEVİYEDE”

Allianz Risk Barometresi’ni değerlendiren Allianz Türkiye CEO’su Tolga Gürkan, “Dünya çapında siber olaylar son üç yıldır en önemli risk olarak görülüyor. Araştırmaya katılan iş dünyasını en çok endişelendiren siber tehdit ise veri ihlali. Türkiye’ye baktığımızda risk barometresinde iklim değişikliğinin ilk sıraya yükselmesi, iş dünyasında küresel ısınmanın fiziksel, operasyonel ve finansal risklerine ilişkin farkındalığın arttığını gösteriyor. İklim değişikliği nedeniyle artan hava olaylarının şirket varlıklarında yarattığı fiziksel hasarın yanı sıra, net sıfıra geçişte iş modellerini dönüştüren şirketlerin karşılaşacağı temel riskler de var. “AB Yeşil Anlaşması kararları ve Türkiye’nin net sıfır sürecindeki taahhütleri nedeniyle sürdürülebilirlik yolculuğunu hızlandırmaya odaklanan iş dünyası için bu süreçte karşılaşabileceği riskler en önemli gündem maddesini oluşturuyor” dedi.

İklim krizine karşı sürdürülebilir çözümler üretmek için her zamankinden daha fazla iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Gürkan, şöyle konuştu: “Sigorta branşı olarak işimiz gereği bu riskleri tespit etmek için sürdürülebilirlik alanında da değerli çalışmalar yürütüyoruz. ve önleyici çözümler sunuyoruz. Bir finans kurumu olarak ekosistemin dönüşümüne katkıda bulunma hedefimiz doğrultusunda, şirketlerin sürdürülebilirlik yolculuklarına destek olmayı amaçlayan hizmetler sunuyoruz. Allianz Teknik Deprem ve Yangın Test ve Eğitim Merkezimizde Çevre ve İklim Değişikliği Hizmetleri departmanımızla 2022 yılından bu yana işletmelere çevre ve iklim değişikliği hizmetleri sunuyoruz. “Ülkemizde faaliyet gösteren şirketlerin karbon ayak izinin hesaplanması ve raporlanması gibi ÇSY süreçlerine destek veriyoruz” dedi.

Allianz Risk Barometresine aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz:

https://www.agcs.allianz.com/news-and-insights/reports/allianz-risk-barometer.html

DÜNYADA İLK 10 RİSK SIRALAMASI:

1/ Siber olaylar %36

2/ İş kesintisi %31

3/ Doğal afetler %26

4/ Mevzuat ve yönetmeliklerdeki değişiklikler

5/ Makroekonomik gelişmeler

6/ Yangın ve patlama

7/ İklim değişikliği

8/ Siyasi riskler ve şiddet

9/ Piyasa gelişmeleri

10/ Nitelikli işgücü eksikliği

TÜRKİYE’DE İLK 10 RİSK SIRALAMASI:

1/ İklim değişikliği %33

1/ Makroekonomik gelişmeler %33

3/ Mevzuat ve yönetmelik değişiklikleri %30

3/ Doğal afetler %30

3/ Siyasi riskler ve şiddet %30

6/ Siber olaylar %26

7/ İş kesintisi

8/ Güç krizi

8/ Pandemi

10/ Çevresel riskler %7

arhavihaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu