Haber

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang görevden alındı

Stephen McDonell, Simon Fraser ve Kelly Ng | BBC haberleri

Çin, yedi aydan kısa bir süredir görevde olan Dışişleri Bakanı Qin Gang’ı görevden aldı. Qin bir aydır halka görünmemişti.

Çin Komünist Partisi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e yakın olan Qin’in yerine daha önce bu görevi yürüten Wang Yi’yi atadı.

Qin’in bir aydır görülmemesi söylentilere yol açtı.

57 yaşındaki siyasetçi en son 25 Haziran’da görev başında görüldü.

Görevden alınma gerekçesine ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. Bu nedenle, Kasım ayında Xi Jinping tarafından göreve atanan Wang’ın görevden alınması pek çok soruyu gündeme getirdi.

Çin devlet haber ajansı Xinhua, konuyla ilgili yalnızca “Çin’in en yüksek yasama meclisi, Wang Yi’yi dışişleri bakanı olarak atamak için oy kullandı. Qin Gang görevden alındı.”

Habere göre Devlet Lideri Xi de bu kararı onayladı.

Çin’deki hükümet sisteminde, Çin Komünist Partisi’nin üst düzey bir yetkilisi dış politikayı şekillendiriyor ve ardından dışişleri bakanına hangi politikaların uygulanacağını söylüyor.

Japonca da konuşan yeni Dışişleri Bakanı Wang Yi, 2013-22’nin ortalarında bu görevdeydi.

Gözlemcilere göre 69 yaşındaki Wang’ın yeniden bu göreve getirilmesinin temel nedeni Çin dış politikasını istikrara kavuşturmak.

Qin Gang’ın geçen ay Endonezya’da katılması gereken bir toplantıya katılmamasıyla bağlantılı olarak belirtilmeyen bir sağlık sorunu gösterildi.

Ancak bu açıklama, Qin’in siyasi nedenlerle veya evlilik dışı bir ilişki nedeniyle cezalandırılabileceğine dair söylentilere yol açtı.

Avrupa Birliği’nin dış politikasından sorumlu Josep Borrell ile 4 Temmuz’daki görüşmesi de sebepsiz yere ertelendi.

Bugün görevden alınacağı duyurulmadan önce, bir Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsüne bir konferansta Qin’in durumu soruldu ve sözcü, Qin hakkında bilgisi olmadığını söyledi.

Çin’de Dışişleri Bakanlığı koltuğunu işgal eden en genç siyasetçilerden biri olan Qin, Çin Komünist Partisi’nde bu kadar üst düzey bir konuma sahip olmasına rağmen kendisinden bu kadar uzun süre haber alınamayan birkaç kişiden biri olarak tarihe geçti.

Xi Jinping’in kendisi de 2012’de Çin’in Devlet Lideri olmadan önceki iki hafta boyunca görülmedi ve bu, onun refahı ve parti içindeki güç mücadelesi hakkında söylentilere yol açtı.

Qin daha önce Xi’nin denizaşırı seyahatlerini organize eden bir Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü olarak çalışmıştı.

Çin’in tanınmış arama motoru Baidu, son günlerde Qin Gang aramalarında büyük bir artış gördü.

pazaryeriajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu