Ekonomi

Ekonomiyi canlandırmak için Çin’den yeni borçlanma hamlesi

Çin, sorunlu ekonomisini canlandırmak için önümüzdeki hafta 750 milyar yuan (yaklaşık 108 milyar $) değerinde özel devlet tahvili satacak.

Normal devlet tahvillerinden farklı olarak “özel devlet tahvilleri” idareli kullanılmaktadır. Çin Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre özel tahvillerin satışı ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkı sağlayacak.

12 Aralık Pazartesi günü satılacak olan özel tahviller belirlenen Çin bankalarına satılacak. Ayrıca Çin Halk Bankası’nın diğer bankaların özel tahvil almalarına yardımcı olmak için bir likidite tabanı sağlayabileceği de bildiriliyor.

Aynı değerdeki özel tahvillerin vadesi, satılacak özel tahvillerden bir gün önce sona erer.

Bloomberg’in verilerine göre 11 Aralık’ta Çin’in 750 milyar yuan değerindeki özel tahvillerinin vadesi doluyor. Çin Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 12 Aralık’ta satılacak özel tahvillerin yeni mi yoksa vadesi gelen özel tahvillere finansman sağlamak için mi satıldığına ilişkin ayrıntı verilmedi. Vadesi dolmuş özel tahviller, Çin’in egemen servet fonuna sermaye toplamak için 2007’de satıldı.

Standard Chartered Çin Makro Baş Stratejisti Becky Liu, “Bunlar ek fonlarsa, 2023’te politbüro konferansında ima edildiği gibi bir duruş göreceğiz. Tarihler ve miktar çok kafa karıştırıcı. Hakim görüş, vadesi dolan özel tahvillerin uzatılacağı yönündedir” dedi.

Sıfır Kovid stratejisinden uzaklaşan Çinli liderler, önümüzdeki yıl ekonomide “genel bir iyileşme” arayacaklarının sözünü verdiler. Hükümet iktisatçıları, cari işlemler açığını kapatmak ve ekonomik büyümeyi canlandırmak için daha fazla tahvil çıkarılması çağrısında bulunuyor. Çin ekonomisinin büyüme hızının 1970’ten bu yana en yavaş seviyede olması bekleniyor.

Absolute Strategy Research adlı araştırma firmasında ekonomist olan Adam Wolfe, “Sıfır Kovid politikasından uzaklaşmak, önümüzdeki birkaç çeyrekte ekonomide dalgalanmalara neden olabilir. Bu durum, bölgesel yönetimlerin borçlanma kısıtlamalarını artıracağı için Çin Maliye Bakanlığı üzerindeki yükün artacağına işaret ediyor olabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu