Haber

Eskişehir’de koyunlar yemyeşil meralara akın etti

Eskişehir’de koyunlar yemyeşil meralara akın etti

Baharın gelmesiyle birlikte çobanların 25 bin adımlık ağır otlatma mesaisi başladı.

33 yaşındaki çoban Ali Armağan:

“Baharını alma döneminde içerideki mikropları ve kışın yediği soğuğu atar”

“Baharda dolaşınca tırnaklarını törpüler, saçları güzelleşir ve gürleşir”

“Günde 20 kilometre yürüyorum”

ESKİŞEHİR – Eskişehir’de baharın gelişinin ardından havaların ısınmasıyla birlikte koyunların kışın etki ve mikroplarından kurtulduğuna inanılan ‘bahar alma’ döneminde sürüler yemyeşil otlaklara akın etti.

Soğuk kış aylarının ardından güneşin yüzünü göstermesi ve yemyeşil otlaklarla birlikte sürüler ağlarını çekerek dağılmaya başladı. Tepebaşı ilçesine bağlı Keskin Mahallesi’ndeki sürü sahipleri, koyunlarını Keskin Baraj Göleti yanındaki mera alanlarına yayarak otlattı. Sabah erken saatlerde başlayan koyunları yayma çalışması akşam saatlerine kadar devam ediyor. Havaların ısınmaya başladığı son günlerde çamurdan ve soğuktan kurtulan hayvanlar keyifli bir şekilde otluyor. Koyunların, çobanların deyimiyle kışın yedikleri soğuğu ve mikropları ‘Bahar alma’ denilen dönemde döktüğüne inanılıyor. Keksin Mahallesi’nde küçüklüğünden beri çobanlık yapan 33 yaşındaki Ali Armağan, havaların ısınmasıyla birlikte koyunlarını merada daha uzun ve keyifli otlattığını belirterek, otlatma dönemi hakkında bilgi verdi. ilkbahar. Günde 12 saat 700 küçükbaş güden Armağan, bu süre zarfında 25 bin adım atıyor.

“Koyunlarla günde 20 kilometre yol alıyorum”

Yaklaşık 25 yıldır çobanlık yapan Ali Armağan, mesleğin detaylarına değinerek, kıştan bahara geçiş döneminde koyunların iyi durumda olduğunu belirtti. Hayvanlarının mutlu olduğu zamanlar olduğunu vurgulayan Armağan, “Atadan kalma bir iş, biz hala devam ettiriyoruz, inşallah ölene kadar da devam ettiririm. Sevilmeden yapılamayacak bir iş. Şu anda koyun ve kuzu olmak üzere toplam 700 küsur hayvan var çamurdan kurtulmaya başladılar barajın suyu çekildikten sonra hayvanları çayırda otlatıyorum koyunların keyfi yerinde olunca bizde keyfimiz yerinde sabah 8.30’dan akşam 19.00’a kadar otluyorum.Keskin Göleti kenarlarında otladıktan sonra evimize gidiyoruz.Koyunlarla birlikte günde 20 defa “Bir kilometre yürüyorum çünkü yok” Durduğu yerde durmam, sürünün etrafında dolaşırım hep. En az 20 bin – 25 bin adım atıyorum” dedi.

“1 ay yeşil yedikten sonra mikrobu, kışın yediği soğuğu, paraziti atar”

Çobanlar arasında bahar olarak adlandırılan, koyunların taze yeşil çimenlere kavuştukları dönemle ilgili de bilgilerini paylaşan Genç Çoban Ali Armağan, “Bu süreçte bahara kavuşmak diye tabir edilen bir dönem vardır. 1 ay içerideki mikrobu, kışın yediği soğuğu, paraziti atar.Bir gün kilo verir sonra kilo almaya başlar.Eve ne kadar bakarsanız bakın, yolda yürürken taşrada taşlar, tırnaklarını törpüler, saçları güzelleşir ve gürleşir, aslında küçükbaş hayvanlar kapalı alanları sevmezler.” Bu yapılacak bir iş değil. Sadece siz değil, aileniz de bunu sevmeli. Çünkü gecen yok, gündüzün yok, kirleniyorsun.”

haberbasaksehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu