Haber

Hisse Geri Alımı nedir? Hisseler Neden ve Nasıl Geri Alınır?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketi nedeniyle süreci durdurma kararıyla Borsa İstanbul 5 iş günü süreyle kapatıldı. Bugün (15 Şubat 09:55) prestijiyle sürece açılan Borsa İstanbul güne yüzde 5,86 artışla başladı ve BİST 100 endeksinde alımların başlamasıyla yükseliş devam etti. Şirketler ise hisse fiyatlarını korumak adına hisseleri geri alacaklarını açıkladı. Peki hisse geri alımı nedir, neden ve nasıl yapılır?

İşte hisse geri alım programı hakkında merak edilenler

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından Borsa İstanbul’un işlemlere ara verme kararı 8 Şubat’ta KAP’ta yayımlandı.

8 Şubat’tan itibaren 5 iş günü kapalı olan Borsa İstanbul, 15 Şubat Çarşamba günü saat 09:55’te işleme açıldı ve çok sayıda şirket hisse geri alımı yaptı.

BIST ve SPK, süreçler başlamadan önce bazı tedbirler açıkladı. Açıklanan tedbirler arasında “hisse geri alımlarındaki stopajın sıfırlanması” da vardı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Karara göre, Kanunun 94 üncü maddesinin 4 üncü fıkrası kapsamında tam sermayeli şirketlerin iktisap ettikleri pay senetlerine veya pay sahiplerine ait kâr payı dağıtılması düşünülen tutarlardan yüzde 0 oranında stopaj yapılacak. 193 numara.

Karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

Hisse Geri Alımı nedir?

Hisse geri alımı, şirketlerin hisselerinin fiyatını artırmak için piyasadan hisselerini almalarıdır. Şirketler piyasada işlem gören hisselerini, hisselerinin değer düşüklüğü ve büyüme rakamlarına göre geri alma hakkına sahiptir.

Geri alımlar piyasadan veya doğrudan şirket hissedarlarından yapılabilir.

Neden Pay Geri Alımı?

Hisse geri alımlarında öncelikli amaç, hisselerin maliyetinin korunmasıdır. Piyasadaki dalgalanmalar, yatırımcıların şirket hakkında olumsuz düşünmelerine ve diğer etkenlere bağlı olarak hisse senetlerinin değer kaybetmesine neden olabilir. Böyle zamanlarda şirketler mevcut hisselerin maliyetini korumak için geri alım yapabilirler. Hisse geri alımı ile,

  • Pay sahiplerine nakit desteği sağlanması,

  • Payları kontrol etmek,

  • Şirket kasasındaki nakit paranın değerlendirilmesi,

  • Hisse fiyatındaki aşırı oynaklığın azaltılması,

  • Yatırımcıların şirket hisselerine olan güveninin yeniden tesis edilmesi de başarılabilir.

Hisse Geri Alım İşlemi Nasıl Yapılır?

Pay geri alım işlemleri ile ilgili işlemler Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından düzenlenen mevduata göre yürütülmektedir.

Şirketler, tarih ve fiyat belirterek geri alım yapacaklarını teklif olarak pay sahiplerine bildirirler. Geri alım, açık piyasada, doğrudan yatırımcılardan geri alım şeklinde veya aracı kurum ile anlaşarak payların toplanması şeklinde yapılabilir. Yeniden satın alma sürecinin makul bir sınırı vardır.

Hızlandırılmış pay geri alımlarında, piyasadaki paylar yatırım bankaları aracılığıyla tahsil edilir.

Pazarlıklı bir geri alımda şirketler, hisselerinin çoğunluğuna sahip olan rakiplerine tekliflerde bulunurlar.

Hisse Geri Alımının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Hisse Geri Alımının Avantajları:

  • Şirketlerin hisse senedi değerinin düşük olduğunu düşündüğü yatırımcıya hisse geri alım sinyalleri verin.

  • Piyasadaki hisse sayısı azaldıkça şirketin hisse fiyatı yükselir.

Hisse Geri Alımının Dezavantajları:

  • Fiyatta düşüşe neden olabilir. Düşüş, şirketin yatırımcı için güvenilir bir yatırım aracı olmadığı anlamına gelebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu