Haber

İtalya’da mülteci botu battı: 1 Türk, 3 kişi tutuklandı

İtalya’nın güneyindeki Crotone kenti açıklarında 26 Şubat sabahı mültecileri taşıyan teknenin batması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 64’e yükseldi. Kaybedenlerden 14’ünün hayatını kaybettiği açıklandı. hayatları çocuktu. Olayla ilgili olarak biri Türkiye, ikisi Pakistan uyruklu üç kişi tutuklandı.

Reuters’in haberine göre, konuyla ilgili açıklama yapan Yarbay Alberto Lippolis, “insan kaçakçılığı” suçlamasıyla tutuklanan 3 kişinin “kötü hava kurallarına rağmen” Türkiye’den İtalya’ya gitmek üzere tekneyle yola çıktıklarını söyledi. ” ve hayatta kalanlar, üç zanlının “trajedinin kökü” olduğunu söylediler. Onları ‘suçlu’ olarak tanımladığını söyledi. Lippolis, “Ön soruşturmalara göre, bu kişilerin bu ölümcül yolculuk için göçmen başına 8 bin avro talep ettikleri iddia edildi” dedi. Lippolis, üç zanlının da tutuklandığı bilgisini paylaştı.

ÖLÜ SAYISI 64’E YÜKSELDİ

İtalya açıklarında bir mülteci botunun batması sonucu kaybolan bir kişinin daha cesedine bugün ulaşıldı. Devam eden arama kurtarma çalışmaları hakkında bilgi veren itfaiyeye bağlı sualtı arama kurtarma grubu üyesi Rocco Mortato, “Herkesi bulduğumuzdan emin olana kadar su yüzeyini aramaya devam edeceğiz.”

Olayın yaşandığı 26 Şubat’tan bu yana 80 kişi kurtarılırken, mülteci botunun İzmir’den yola çıktığı haberi basına yansıdı.

180 ila 200 kişi taşıdığı tahmin edilen teknenin batmasıyla ilgili açıklama yapan yetkililer, teknenin Afganistan, İran ve birçok ülkeden insan taşıdığını, olaya karışanların arasında çocukların da bulunduğunu açıkladı. hayatlarını kaybettiler. Pakistan Başbakanı Shahbaz Sharif de teknede 20 Pakistan vatandaşı olduğunu belirterek, bu kişilerden 16’sının kurtarıldığı, dördünün ise kayıp olduğu bilgisini paylaştı.

İTALYA BAŞBAKANI MELONI’DEN AB KURUMLARINA ÇAĞRI

Öte yandan İtalya açıklarında meydana gelen bu olay, Başbakan Giorgia Meloni liderliğindeki sağcı koalisyon hükümetinin, Akdeniz’de mültecileri kurtarmak için çalışan gemileri ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik sert politikalarını da gündeme getirdi. Akdeniz.

İtalya Başbakanı Meloni, 27 Şubat’ta basına yaptığı açıklamada, “Daha fazla ölümü önlemek için Avrupa Birliği (AB) kurumlarının göçmen teknelerinin gelişini durdurmak için acilen harekete geçmesi gerektiğini” söyledi. İtalya’nın devlet kanalı RAI’ye konuşan Meloni, “Ne kadar çok insan yola çıkarsa, o kadar çok insan ölüm riskini alıyor. Bu konuyu ciddiyetle ve insanlıkla ele almanın tek yolu gidişleri durdurmaktır” dedi.

Ne oldu?

İtalya’nın güneyindeki Crotone kenti açıklarında 26 Şubat sabahı mültecileri taşıyan teknenin batması sonucu ilk belirlemelere göre 43 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Crotone kentine bağlı Steccato di Cutro kasabası açıklarında meydana gelen olayda, içinde yaklaşık 250 kişiyi taşıyan tekne, kıyıya yakın bir noktada parçalanarak ortadan battı.

Sağcı koalisyon hükümetinin Başbakanı Giorgia Meloni yaptığı yazılı açıklamada, “İnsan kaçakçıları tarafından hayatı yarım bırakılan birçok insan için derin üzüntü duyuyorum. Olumsuz hava koşullarında 200 kişiye kadar.”

Reuters’e konuşan bir İtalyan yetkili, mülteci botunun birkaç gün önce İzmir’den yola çıktığını, 45 sığınmacının hayatını kaybettiğini ve hayatta kalan 81 kişinin karaya nakledildiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu