Karışıklığı Temizleyelim: “Uykulu” ve “Uykusuz” Kelimeleri Arasındaki Bu İnce Fark Tam Olarak Nedir?
Basit ” O“Sesiniz; anlayışımızı ifade etmek, fikir ayrılığımızı ifade etmek ve onaylamak gibi farklı amaçlar için kullanabileceğimiz. bizim türkçemiz Bu çok taraflılık sayesinde yabancıların kafasını çok karıştırıyor. Ama bazı durumlarda TürklerBiz bile yanlış olduğunu düşündüğümüz şeyler yanlış çıkınca kararsız kalabilir ve şaşırabiliriz.
Konuşurken bunlara dikkat etmesek de doğruları öğrenmekte fayda var. Örneğin bu yazıyı okuyan birçok kişi; ‘hoş geldin’, ‘güle güle’ ve ‘boşver’ Sözlerinin farklı yazıldığını bilmiyordu. Dilimizde bunlar gibi başta soru işaretleri uyandıran pek çok detay var. Hepsini anlatmaya kalktığımızda içerik bitmeyeceğinden, ‘uykulu’ ve ‘uykulu’Sıfatlar arasındaki ayrım hakkında konuşalım.
Önce TDK anlamlarına bakalım:
TDK’da verilen açıklamaya göre uykusuz kalan; “ uyuyamıyorum ya da uyuyamıyorum “Bireyler için kullanılır. Yani hem uyuduktan sonra uykunuzu alamadığınızda hem de hiç uyumadığınızda uykudan mahrum kalırsınız. uykusuzSöyleyebilirsin ‘.
Öte yandan uykusu geliyorsa; ama şimdi uyumuyor uykuya ihtiyaç duymak bireyler için kullanılır. Bunun dışında uyku hali olarak da bir anlamı vardır ancak uykudan önce mi yoksa uykudan sonra mı olduğu belirtilmez.
Kabaca uyumasına rağmen hala uykuya ihtiyacı olan ve uyuyamayan/uyuyamayan bireyler için uykusuz ; Uyanmadan önce veya uyandıktan sonra uyku hali olan ve uykusu olmasına rağmen uyuyamayan kişiler için de uygundur. uykulu sıfat kullanılır. Bu açıdan düşündüğümüzde aynı anda hem uykulu hem de uykusuz olmak mümkündür.
Ama bu çok ince bir çizgi ve bizim demek istediğimiz şekilden son ekler Bundan kaynaklanan bir karışıklık olduğu unutulmamalıdır. Çünkü uykusuzdaki olumsuzluk eki, kelimeye eksiklik anlamı katmaz. Bu kadar olsaydı uykumuz gelmeyince uykusuz, uykuluyken de uykulu olurduk. Bu iki kelime ayrımını belirleyen şey, uykudan önce ya da sonra söylenmiş olmaları da olabilir.
Madem yoruma açık, kafa patlatalım. Bu bahis hakkındaki görüşleriniz nelerdir?