Haber

Kız Kulesi restorasyonunda son durum

İSTANBUL’un simge yapılarından biri olan Kız Kulesi’nin devam eden onarım çalışmalarında son durum görüntülendi. İskelede çalışmaların devam ettiği görülürken, alt yapı çalışması için çevreden borular getirildiği kaydedildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2021 yılında başlattığı restorasyon çalışmaları nedeniyle Kız Kulesi’ni çevreleyen branda, geçtiğimiz ay yaşanan fırtınanın ardından uçup gitti. Brandaların uçuşa geçmesiyle birlikte Kız Kulesi’nin onarımında son durum ortaya çıktı. Kulenin koni kısmının aslına uygun olarak yenilenmesi çalışmaları devam etmektedir. İskelede onarım çalışmaları devam ederken, altyapı için gemilerle boru getirildiği görüldü.

Geçtiğimiz aylarda Kız Kulesi’nde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hedeflerinin 2023 Mart ayı sonunda Kız Kulesi’ni ziyaretçilerle buluşturmak olduğunu belirtti. Kız Kulesi’nin kubbesinin yapıya yük bindirdiğini anlatan Bakan Ersoy, “Beton ve demir kullandığınızda yapının yükünü inanılmaz artırıyorsunuz. Mevcut yapıyı tasarlandığı zamanki statik yapısından uzaklaştırmış oluyorsunuz. orta ve uzun vadede yapıya ciddi zararlar veriyor.Statiği bozuyorsunuz.Statiğin elverdiği kadar tüm eklentiler söküldü.Yapı orta şiddette depremde yıkıma uygun.80 yıllık kullanıyorsunuz. -eski betonarme” dedi.

‘MÜZE OLARAK DEVAM ETSEYİM’ Ortada Üsküdar’a gelenler kuledeki çalışmaları izliyor. Mustafa Altay, “Açıkçası böyle bir şey beklemiyordum. En azından buranın sağlamlaşması doğru bir şey. Müze olarak devam etmesinden yanayım. Deprem bölgesindeyiz, kuleyi tercih ederim.” denizden toplamak yerine uygun güçte olması.” Emine Kaya, “Uzun sürdü ama ne olur bilmiyorum, umarım güzelliği bozulmaz” dedi. İsmail Gültekin ise “Hayırlı olsun. Müze olsun, çalışmalar çok güzel” dedi.

– İstanbuldevrekaniajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu