Haber

Su uzmanı Prof. Dr. Yusuf Demir’den yağmur uyarısı

Su uzmanı profesörden yağış uyarısı: Rehavete kapılmayalım

SAMSUN – Su uzmanı Prof. Afrika üzerinden gelecek sıcak hava dalgasının Türkiye’yi ciddi şekilde etkilemesinin beklendiğini aktaran Erdoğan, “Şiddetli kuraklık ve sıcak etkilerine maruz kalırsak sahip olduğumuz su miktarı bizim için risk teşkil ediyor” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Türkiye’yi de etkilemesi beklenen ‘El Nino’ ​​adlı iklim olayı nedeniyle yaz aylarında kuraklık ve sıcaklar riski artıyor.

“Yağmur yağdı diye rehavete kapılmamız gerekiyor”

Uzun yıllara ait ortalamalarda değişkenlik olduğunu belirten Prof. düzensizlik Bu yıl Mart ayına kadar önemli bir yağış eksikliği gördük Mart ayının başından beri Türkiye’nin birçok yerinde bahar yağışları diyoruz.İyi yağışlar alıyoruz.Şu anda aldığımız yağışlar veri olarak bizi mutlu ediyor. Türkiye’nin bariz bölgelerinde hala önemli bir kuraklık riski var.Bu yağışları bahar dönemindeki dikim ve dikim çalışmaları için can simidi olarak görüyoruz.Bu yağışlar bizleri bir nebze olsun rahatlattı.Çalışma yapan uzmanların raporlarına göre Bu yıl yaz aylarında ‘El Nino’ ​​etkisinden dolayı önemli bir sıcaklık ve kuraklık riski yaşayabiliriz.Bunu ihmal etmeliyiz.Yağmurları aldığımız için rehavete kapılmamız gerekiyor. Önümüzdeki günlerde özellikle mayıs ayının sonundan itibaren haziran ve temmuz aylarında önemli bir kuraklık yaşanacak. Yaz aylarının riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Su kaynaklarımızın hem içme suyu hem de yer altı su temini ve yaz aylarında sulama açısından yeterli şekilde depolanmasını sağlamak için alınması gereken tedbirlerden bahsediyorum” dedi.

“Isının etkisine maruz kalırsak elimizdeki suyun ölçüsü risk oluşturur”

Yaz aylarının ‘El Nino’ ​​sıcak hava dalgasına maruz kalması halinde sıkıntılı geçeceğini ifade eden Demir, “Bu yıl hala yer altı suyu sıkıntımız var. Kış aylarında kar yağışı almadık ama doluluk oranı çok yüksek. yüzey sularımız biraz daha arttı.Çiftçilerimizin,metropollerde yaşayan insanlarımızın,yerel yöneticilerimizin mutlaka yaz aylarına hazır olması gerekiyor.El Niño etkisi,özellikle Afrika üzerinden gelecek sıcak hava dalgasının etkisi ise, sıcak hava dalgasının etkisinin Türkiye’yi ciddi şekilde etkileyeceği tahmin ediliyor.Mayıs sonundan itibaren şiddetli kuraklık ve sıcak etkilerine maruz kalırsak sahip olduğumuz su miktarı bizim için risk oluşturacak.Dün İstanbul’da yapılan ölçümlerde, barajlarda yüzde 40 doluluk var ama geçen yıl bu aylarda bu rakam yüzde 90’ın üzerindeydi Burdur artık önemli anlamda göller bölgesi ve içme suyu sorunu var. Özellikle deniz, bu yağışlar biraz rahatlattı. Bu yağışlar rehavete yol açmamalı. Seçim dönemindeyiz. Siyasilerimizin bu konuyu ihmal etmemesinin, seçim atmosferinde ihmal edilecek bir bahis olmadığının ve tarımsal üretim açısından yaz aylarında da devam ettiğinin altını çizmekte fayda var. Bu yağışlar günümüzü kurtarmak için bizleri rahatlattı, şimdi ise yaz aylarımızı kurtarmaya yetmiyor” dedi.

haber-derecik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu