Yaşam

Adana’da atıl limonları ekonomiye kazandırıyorlar

Bu yıl 7 TL’den alıcı bulan ve şu an fiyatı 3 TL’ye kadar düşen limon, portakal ve narenciye ürünleri, kabuklarını kurutarak ekonomik girdi sağlıyor.

Adana’nın Kozan ilçesine bağlı Kazan Mahallesi’nde çöplükte ve bir kısmında bırakılan narenciye işlerini kurutan mahalle sakinleri 3 ay boyunca canla başla çalışırken, imece görgü kuralları için hazırlanan limon kabukları çamaşır yıkamak için iplere asılarak balkonlarda kurutuluyor ve balkonlarda kurutuluyor. çatılar.

İlaç, aroma, boya ve güzel koku sanayinde kullanılan kabuklar mahallenin geçim kaynağıdır.

Mahalle sakinleri, Ege bölgesine gönderilen top mermileri için ilçede fabrika kurarak daha fazla istihdam istiyor.

“Kuru 18 TL’den satılıyor”

68 yaşındaki Nevzat Yaşar, emekli maaşına ek gelir olarak 10 yıldır limon kabuğu kuruttuklarını söyledi. “Ağaçta kalan limonları soyuyoruz. Dalda 7 TL’ydi, kurusu 18 TL’ye satılıyor. Çok zahmetli bir iş. Bütün köy bu işi yapıyor. Dalda duracağına, ekonomiye kazandırıldı.”söz konusu.

“Fabrikası olsa daha güzel olur”

Mahalle sakinlerinden Ahmet Yiğinoğlu, limonun 7 TL’den 3 TL’ye düştüğünü belirtti. “Kabuğunu soyarız, her alanda kullanılır. Şu anda kabuk 18-20 TL arasında satılıyor. Narenciye bölgesindeyiz, bölgede fabrika olsa daha iyi olur. 1 tondan 100 kilo kuru kabuk elde ediyoruz.”söz konusu.

Karı koca olarak çalışan İnanç ve Emine Mallı çiftinin mesailerinin güçlü olduğundan bahseden, yapılan işin tüm mahalleye ek gelir olduğunu kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu