Ekonomi

Cezaevlerinde bulunanlar için af çıkacak mı? Adalet Bakanı Yılmaz Tunç iddiayı yalanladı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bir televizyon kanalının canlı yayınında gündemi değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Sekizinci Yargı Paketi olarak adlandırılan yeni yargı paketine ilişkin soruları yanıtlayan Tunç, paketle ilgili çalışmaların taslak aşamasında olduğunu ve yakın zamanda TBMM’de milletvekillerinin beğenisine sunulacağını belirtti.

Bakan Tunç, “Takvim çok uzun sürmeyecek. Şu anda seçim takvimindeyiz ama Meclis seçime tatile girmeden önce, ara vermeden, şubat sonu gibi, en geç Şubat ayı sonuna kadar Meclis’te görüşülecek” dedi. Mart, şubat ayının ortası.” dedi.

Bir yıl hapis cezasına çarptırıldı, beş ay hapis cezasına çarptırıldı

Toplumda cezasızlık algısının yaygın olduğunu belirten Tunç, Sekizinci Yargı Paketi’nde bu duruma ilişkin düzenlemelerin olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Bu algıyı ortadan kaldırmamız lazım. Düzensizlik algısını ortadan kaldıracak düzenlemelerimiz var. İki yıl hapis cezası almışsa şartlı tahliye süresi bir yıl sonra doluyor. Şartlı tahliye süresi bir yıl olunca bu süre doluyor. Kontrollü hürriyetin süresi bir yıl, o zaman iki yıl hapis cezası kalmayacak. Dolayısıyla iki yıl hapis cezasına çarptırılan kişi asla cezaevinde kalamayacak. Böyle bir durumda ‘şüpheli bir suç işledi’ algısı oluşuyor. Özellikle cezaları 2 yıldan az ve 3 yıldan az olan kabahatler açısından suç işlendi ve paçayı sıyırdı. Burada yaptığımız düzenleme bir yıllık sabit süreli kontrollü özgürlük yerine, orantı getirmek istiyoruz.”

Yeni düzenlemeyle bir yıl hapis cezasına çarptırılan kişinin 6 aylık şartlı tahliye oranının yalnızca 1/5’inin denetimli serbestlik olmasını istediklerini belirten Tunç, “O halde bunun en az 5 ayının cezaevinde olması gerektiğini söylüyoruz. Taslaktaki teklifimiz budur. Elbette milletvekillerimizin takdirindedir.” dedi.

İtiraz süresi iki hafta olacak

Yeni yargı paketinde temyiz sürelerine ilişkin düzenlemelerin de yer alacağını vurgulayan Tunç, mevcut düzenlemede iş, hukuk ve ceza mahkemelerinde 7, 8, 15 gün gibi farklı itiraz ve itiraz sürelerinin bulunduğunu hatırlattı. Tunç, “Artık bu sorular ortadan kalkacak. Tek cevap verilecek. İki hafta. Her durumda itiraz ve itiraz süresi iki hafta olacak. Biz diyoruz ki, süre tebligattan itibaren başlasın, itiraz da yapılabilir” iki hafta içinde yapılacaktır.” söz konusu.

Bakan Tunç, yeni yargı paketiyle birlikte Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) pilot kararı uyarınca yargılamanın makul sürede yapılmadığı iddialarına ilişkin başvurular için Tazminat Kurulu oluşturulacağını da belirtti.

Tunç, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı usul düzenlemelerinin bulunduğunu ve yeni bir yargı paketi üzerinde çalışıldığını ifade etti.

‘Türkiye’nin AİHM kararlarına uyum oranı yüzde 89’

Adalet Bakanı Tunç, “Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalara uymadığı yönünde eleştiriler var.” “Tüm ülkelerin ortalama uyum oranı yüzde 79. 4374 ihlal kararı var. Türkiye’nin kararlara ortalama uyum oranı yüzde 89.” bilgiyi verdi.

Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay’ın Can Atalay kararlarına ilişkin konunun analiz yerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi olup olmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Tunç, şöyle konuştu:

“Sorunlar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çözülür, iki mahkememizin de yıpranmaması gerekir. Anayasa’nın 153. maddesi ‘Anayasa mahkemesi kararları bağlayıcıdır’ diyor, 154’üncü unsuru var, Yargıtay kararları da var. Bağlayıcıdır.Adalet mahkemelerinin verdiği kararların son inceleme mercii Yargıtay’dır.Tüm mahkeme kararları bağlayıcıdır ama karar aşamasında hem Anayasa’nın bazı maddelerini farklı yorumluyorlar hem de ‘bunu ihlal ettiniz’ diyorlar. madde’.

Sorunun kaynağı 184 kez değiştirilen Anayasa’dır. Bu değişiklikler zamanla Anayasamızın unsurları arasındaki birliği bozmuştur. Şimdi Anayasa Mahkemesi’nin mevcut yapısı içinde adalet mahkemelerinin verdiği kararların oraya gitmesini sağlarsanız, o zaman büyük bir temyiz mahkemesi olur. Peki o yapısal ekip orada mı? Çünkü Yargıtay Ceza Genel Kurulu’ndaki ceza dairesi başkanlarının verdiği bir karar, nihai kararın avukat olmayan bir kişi tarafından incelenmesi sorun teşkil ediyor. Mesela orada böyle bir uzlaşma sağlanabilseydi; Mesela Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuruları inceleyecek bölümünün Yargıtay ve Danıştay üyelerinden oluştuğu söyleniyorsa bu nihai kararın avukatlar tarafından incelenmesi gerektiğini söylersiniz. Bunun için anayasa değişikliği gerekiyor. Aslında buna bir itirazımız yok.”

Dink’in katili Ogün Samast serbest bırakıldı

İstanbul’da gazeteci Hrant Dink’i vurarak öldüren katil Ogün Samast’ın cezaevinden çıkmasıyla ilgili tepkileri değerlendiren Bakan Tunç, Samast hakkında yeniden suç duyurusunda bulunulduğunu, terör örgütüne yardım ve yataklık suçundan davaların sürdüğünü hatırlattı.

Tunç: “Ogün Samast’ın yeniden cezaevine girmesi mümkün olabilir mi?” Soru üzerine, “Yargının kararıyla olabilir. Yargının takdirinde olan bir konudur.” söz konusu.

Cezaevinden gelen af ​​taleplerine ilişkin Bakan Yılmaz, “Böyle bir durum şu anda gündemimizde yok” dedi. söz konusu. Yılmaz, disiplin affına ilişkin bir çalışma olmadığını söyledi.

tavsanli-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu