Haber

İBB Depremzedelere Umut Oldu

Büyük depremin ardından 555 vatandaşı enkazdan kurtaran ve 371 TIR’lık yardım malzemesini bölgeye ulaştıran İBB, ihtiyaç sahibi her türlü birim ile donattığı Orhangazi vapurunda mağdurları ağırlamaya başladı. Osmangazi gemisi, başka illere gitmek isteyenleri tahliye etmek için ilk seferine çıkacak. İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, “Acımız, yaralımız var. Zorlukları birlikte aşacağız. Biz de elimizden gelen her şeyle depremden zarar gören vatandaşlarımızın yanındayız” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen büyük depremin ardından AFAD ile uyum içinde birçok ilde arama kurtarma, yardım, temizlik ve konaklama gibi hayati hizmetleri sunmaya devam ediyor. Hatay İskenderun’da afetzedelere barınma ve tahliye hizmeti verecek 2 feribot İskenderun’a ulaştı.

Vapurda kalan vatandaşlarla sohbet eden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Acı ve yaralılarımız var. Zorlukları birlikte aşacağız. Yaptığımız her şeyle depremde zarar gören vatandaşlarımızın yanındayız. Emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim. Çok asil ve değerli bir hizmet olmuştur” dedi.

YAŞAM VE REHABİLİTASYON ALANI OLAN FERİBOT

Afetzedelerin Hatay’da konaklamasını sağlayacak olan Orhangazi vapuru, İskenderun’da misafirlerini ağırlamaya başladı. Osmangazi gemisi, Mersin, Antalya, İzmir ve İstanbul illerine gitmek isteyenleri tahliye etmek için ilk seferine çıkmaya hazırlanıyor.

Yaşam ve rehabilitasyon alanı olarak tasarlanan Orhangazi gemisinde 1.200 kişiye günde 3 öğün hizmet verebilecek mutfak, duş ve tuvaletler, revir ve manevi danışma odaları, bir tanker yakıt bulunuyor. Her türlü ihtiyaca cevap verecek şekilde donatılan gemide 1200 kişi misafir edilmeye başlandı.

Gemide kreşten sağlık ve manevi danışmanlık hizmetlerine kadar pek çok ince detayın düşünüldüğü birçok hizmet veriliyor. Cerrahlar, çocuk doktorları, dahiliye ve psikiyatri uzmanları ile psikologların bulunduğu vapurda, afetten etkilenen çocuklar için oyun alanları da oluşturuldu. Gemide, aralarında mürettebat, sağlık çalışanları, psikologlar, şoförler, mutfak çalışanları, güvenlik görevlileri ve kreş öğretmenlerinin de bulunduğu toplam 109 işçi afetzedelere destek vermeye başladı.

Enkazdan 555 kişi kurtarıldı

İBB İtfaiyesi Arama Kurtarma Ekibi, bugüne kadar enkazdan 496 kişiyi sağ olarak çıkardı. İBB İştiraklerinden bölgede görev alan arama kurtarma ekipleri 34 kişiyi, İSKİ Grupları ise 25 kişiyi enkaz altından sağ olarak kurtardı. İBB Kümelenmesi ekipleri tarafından canlı olarak kurtarılan toplam vatandaş sayısı ise 555 oldu. Ayrıca AFAD gönüllüsü olarak bölgeye giden çalışanımız, çeşitli arama kurtarma gruplarında görev alarak 95 kişinin canlı olarak kurtarılmasında ayak oldu.

İBB DEPREM MAĞDURLARI İÇİN TÜM FIRSATLARIYLA HAREKETİ

İBB; 2.452 işçi, 1.156 iş makinesi ve servis aracıyla deprem bölgesinde arama kurtarmadan temizlik, çadır ve yardım hizmetlerine kadar birçok alanda çalışmalarını sürdürüyor. İBB’nin 514 çalışanı, AFAD ile uyum içinde çeşitli görevlerle bölgede isteyerek çalışıyor.

İBB’nin başlattığı yardım kampanyası kapsamında Yenikapı ve Kartal’da kurulan yardım merkezlerinde çalışmalar 24 saat sürdürülüyor. Yardım kampanyasına bugüne kadar 21.317 kişi ve kurum bağış yaparak katkıda bulundu.

319 TIR ile deprem bölgesine 4 milyon 841 bin 627 adet yiyecek, içecek ve giyecek sevk edildi. Hamidiye Su’nun Akdeniz tipi besleyici ekmeği ve Halk Ekmek’in besleyici ekmeği de depremden etkilenen illere gönderilerek yardım tırlarının sayısı 371’e ulaştı. Antakya’da hizmet veriyor. İhtiyaçlar doğrultusunda bölgedeki mutfak meclisi, ilçe ekipleri ile koordineli olarak görev yapmaktadır.

Bölgeye sağlanan diğer lojistik takviyeler ise şöyle: 140 kabin portatif tuvalet, 42 portatif duş, 5 portatif WC, toplam 26 konteyner, 14 portatif şarj istasyonu, 7 adet kendi enerjili aydınlatma direği, 3 portatif 12 sabit uydu, İBB wifi ve toplam 15 noktada yayın hizmeti. 11 kişilik bilgi işlem ve telekomünikasyon grubu, 52 kişilik şehir içi temizlik grubu ve 13 İSTAÇ temizlik aracı, 7 veteriner, 107 polis ve 15 servis aracı, arama kurtarma ekipleri için güvenlik takviyesi, bölgenin su ve kanalizasyon altyapısının denetlenmesi, hasar tespit çalışmaları. ve 7 kişilik İSKİ grubu ile onarım ihtiyaçlarının belirlenmesi.

ÇADIR KENTLER OLUŞTURULUYOR

İBB; Antakya, İskenderun ve Samandağ’da kurduğu çadır alanları, depremzedelere sıcak ve sadık bir sığınak sağlıyor. İskenderun’da 21, Samandağ’da 15 ve Antakya’da 64 büyük çadır kuruldu. Samandağ Deniz Stadı’nda da 110 çadırlık bir çadırkent oluşturuldu. Bölgede kurulacak Sahra Hastanesinde kullanılmak üzere 440 kapasiteli 10 adet çadır AFAD’a teslim edildi. Toplam çadır kapasitesini hızla 1.000 adete çıkaracak olan satın alma işlemi gerçekleştirildi.

HER YARDIMA ULAŞILIR

İBB, İBB yardım tırları Kırıkhan ve Samandağ’a ulaştı. Arsuz Akçalı Köyü’nde gıda, su, süt, giyecek ve barınma yardımları dağıtıldı. Kırıkhan’da Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Anne’ye istediği erzak teslim edildi. Emel Anne, mahallesindeki ihtiyaç sahiplerine yardım dağıttı. İskenderun Nuri Uysen Ortaokuluna 1 tır, İskenderun Katolik Kilisesi’ne 3 tır dağıtıldı.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINA YARDIM YAPILIYOR

Hedeflenen hasar tespiti; Deprem bölgesine 312 yardım aracı ve 40 konteyner gönderildi. Uçakla Maraş’a inen 35 mühendis/teknisyen, AFAD rehberliğinde Gaziantep’te hasar tespit çalışmalarında çalışıyor. 15 şoförlü araç, AFAD’a göre hasar tespit çalışmalarında yine Gaziantep’te görev alıyor.

CHP’Lİ BELEDİYELER DE SAHADA

CHP’li belediyeler, 1009 arama kurtarma ve takviye işçisi, 226 araç ve iş makinesi, 76 bin 500 kişi kapasiteli 18 aşevi ile bölgede çalışmalarını sürdürüyor. CHP’li belediyeler deprem bölgesine 663 yardım tırı gönderdi.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu