Haber

İsmail Saymaz: Beştepe, Ekşisözlük’ün kapatılmasını istedi

İktidara yakın medyanın bir süredir amaçladığı Ekşi Kelamlık’a deprem paylaşımları nedeniyle erişimin engellenmesine karar verildi. Ekşi Kelamlık, erişim sorunu kararıyla bağlantılı olarak rastgele bir içerik gösterilmediğini belirterek, ilişkinin “Ekşi Sözlük yazarları tarafından kamuoyuna yanlış bilgi verilmesi” olduğunu belirtmişti.

Halk TV yazarı İsmail Saymaz bugünkü yazısında, erişimin engellenmesi kararının Beştepe’nin talebi üzerine alındığını yazdı. Saymaz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun başvurusu ile alınan karar için yapılan başvuruda, İdari İşler Başkanlığı’na bağlı Emniyet İşleri Genel Müdürlüğü’nün yazısının desteklendiğini ve Cumhurbaşkanlığı’nın bizzat erişimin engellenmesini talep ettiğini belirtti.

Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Bilişim ve İrtibat Kurumu, Ekşisözlük’e erişimin engellenmesi için 21 Şubat’ta Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.

Başvuruda, İdari İşler Başkanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün aynı gün yazısı desteklenmektedir. Bundan Beştepe’nin bizzat erişimin engellenmesini talep ettiğini anlıyoruz. Cumhurbaşkanlığı yazısının içeriğine yer verilmemekle birlikte “Cumhurbaşkanlığı talebinin usulüne uygun olduğu” yazmaktadır.

Hukuki ilişki olarak 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Denetlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçların İşlenmesi Hakkında Kanun’un 8/A maddesine işaret edilmektedir.

Makale aşağıdaki gibidir:

“Yaşama hakkının, can ve mal güvenliğinin, millî güvenlik ve kamu düzeninin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi…”

Gecikmesinde sakınca bulunan haller kapsamında Ekşisözlük’e erişimin engellenmesine yönelik idari tedbir kararı verildiği vurgulandı.

Aynı maddenin ikinci fıkrasına göre “Cumhurbaşkanlığı veya bakanlıkların istemi üzerine içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı 24 saat süre ile sulh ceza hâkiminin onayına sunulur. Hâkim 48 içinde kararını açıklar” ibaresi hatırlatılır ve tedbirin onaylanması istenir.

Asıl ilişki titreyen paylaşımdır

Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi bu talebi 22 Şubat’ta onayladı. Asıl ilişkinin depremin paylaşılması olduğunu açıkça belirten kararda şu ifadelere yer verildi:

“İstek üzerine sitenin sahibi tarafından halka yanlış bilgiler veriliyor, toplum yönlendirilmeye çalışılıyor, hakimlerin emirleri yerine getirilmese de ilgili site hakkında ülke genelindeki sulh ceza hakimleri tarafından her zaman erişimin engellenmesi kararları veriliyor. Site yetkilileri tarafından yerine getirilen bu süreçte toplum gerçek bilgilere ulaşamıyor, Bu durum asayişi de etkilemiş, özellikle 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremden sonra ilgili internet sitesinde devlet kurumları ve askeriye ile ilgili yanlış bilgiler verilmiştir. depremde toplum kandırılmaya çalışılmış ve devlet aciz gösterilmiş, amaç toplum kesimleri arasında kaos ortamı yaratmaktı.Paylaşımlar olduğu, site yöneticilerinin yapmadığı belirlendi. yanlış ve iftira niteliğindeki yazılara tepki gösterilmesi, iç kontrolün gerektiği gibi sağlanmaması ve zarar gören paylaşım ve yorumların site yöneticileri tarafından engellenmemesi ile. Talebin kabulüne, aşağıdaki duruma karar verildi.” (KAYNAK)

haberomerli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu