Ekonomi

Nokia, 5G talebinin azalması nedeniyle 4. çeyrekte karını düşürdü

Finlandiyalı telekom ekipmanı tedarikçisi Nokia, dördüncü çeyrek faaliyet kârında %27’lik bir düşüş bildirdi. Bu düşüşte, Kuzey Amerika’da 5G ekipmanlarına olan talebin azalması ve Hindistan’ın da aralarında bulunduğu bölgelerde pazarın yavaşlaması etkili oldu. Krize rağmen Nokia’nın sonuçları analist beklentilerini aştı.

Şirketin bu çeyrekteki karşılaştırılabilir faiz ve vergi öncesi kazancı (EBIT), bir önceki yılın aynı döneminde kaydedilen 1,15 milyar Euro’dan 846 milyon Euro’ya (920,19 milyon $) düştü. Bu sonuç, LSEG anketinde analistlerin öngördüğü 767,5 milyon Euro’nun oldukça üzerindeydi.

Telekom sektörü, yeni nesil mobil ağlar için kritik önem taşıyan 5G donanımına olan talebi yakından takip ediyor. Nokia’nın raporu, özellikle küresel teknoloji ve bağlantı segmentlerinde önemli oyuncular olan Kuzey Amerika ve Hindistan gibi önemli bölgelerdeki mevcut pazar dinamiklerinin anlık bir görüntüsünü sunuyor.

Mali rakamlar, raporun yayınlandığı tarihteki döviz kurunu yansıtıyor; 1 Avro, 0,9194 ABD Dolarına karşılık geliyor.

InvestingPro İçgörüleri

Nokia’nın en son mali sonuçlarının ışığında, şirketin sağlığını ve geleceğe yönelik beklentilerini ölçmek için ek bilgi ve öngörüleri dikkate almak değerlidir. InvestingPro verilerine göre Nokia, 18,96 milyar USD piyasa değerine sahip ve 2023 yılının 3. çeyreği itibarıyla son on iki ay için 4,38 olarak belirlenen F/K oranı 4,54 ile düşük kazanç çarpanıyla faaliyet gösteriyor. Bu değerleme noktası, Nokia’nın hisselerinin kazancına göre daha düşük değerlenmiş olabileceğini gösteriyor.

Performans açısından şirketin brüt kar marjı aynı dönemde %39,98 gibi güçlü bir seviyede kalıyor ve bu da gelire göre maliyetleri kontrol etme konusunda güçlü bir yeteneğin göstergesi. Bununla birlikte, gelir büyümesi, 2023’ün üçüncü çeyreği itibarıyla son on iki ayda %0,52’lik hafif bir artışla ve 2023’ün üçüncü çeyreğinde -%20,17’lik üç aylık gelir düşüşüyle ​​daha endişe verici bir düşüşle ılımlı bir seyir izledi.

InvestingPro İpuçları, Nokia’nın, borçtan daha fazla nakit bulunduran ve yüksek hissedar getirisi sunan bir bilançoya sahip Bağlantı Ekipmanları alanında lider bir oyuncu olduğunu vurguluyor. Ayrıca şirketin bu yıl da kârlı olması bekleniyor ve son on iki aydır da kârlı durumda. Öte yandan analistler önümüzdeki döneme ilişkin faydalarını aşağı yönlü revize ederek, cari yılda satışların azalmasını ve net karın azalmasını bekliyor.

Daha derin analizlerle ilgilenen okuyucular için ek InvestingPro İpuçları, InvestingPro+ aboneliği aracılığıyla edinilebilir. Abonelik şu anda %50’ye varan indirimle özel bir Yeni Yıl indirimindedir. Anlaşmayı daha da tatlandırmak için SFY24Kupon kodunu kullanarak 2 yıllık InvestingPro+ aboneliğine %10 ek indirim SFY241 Kupon kodunu kullanarak 1 yıllık abonelikte %10 ek indirimden yararlanabilirsiniz. Bu bilgi ve veriler sayesinde yatırımcılar Nokia’nın pazardaki konumunu daha iyi anlayıp daha bilinçli kararlar alabilecek.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu