Haber

Trump, Rusya’yı NATO üyeliği için ödeme yapmayan ülkelere saldırmaya teşvik etti

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yeniden seçilmesi halinde Rusya’yı NATO üyeliğinin bedelini ödemeyen ülkelere saldırmaya teşvik edeceğini açıkladı.

Bu yılki seçimlerde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı olma yarışında açık ara önde görünen Trump, Güney Carolina’daki ön seçim mitinginde yaptığı konuşmada, başkanlığı sırasında bir NATO ülkesinin liderinin şunları söylediğini söyledi: ” Faturalarımızı ödeyemezsek ve Rusya bize saldırırsa ne yapacaksınız?” ‘ diye cevap verdi, ‘Seni korumaya gelmeyeceğiz. Hatta Rusya’yı istediği her şeyi yapmaya teşvik ederim” dedi.

Beyaz Saray bu yorumların “korkunç ve çılgınca” olduğunu söyledi.

NATO üyesi ülkelerin bir saldırıya uğradığında bir ülkeyi savunma taahhüdü vardır.

Trump’ın kastettiği, üye ülkelerin ittifaka katılırken yıllık gayri safi yurt içi hasılalarının yüzde 2’sine eşit miktarda savunma harcaması yapma sözü veren “NATO üyelik tasarısı”.

Ancak 2023 yılı itibarıyla üye ülkelerden yalnızca 11’i bu sözü yerine getiriyor.

NATO’nun ABD ve İngiltere’den sonra en büyük ülkeleri arasında yer alan Türkiye, Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya da verdiği sözleri tutmayan ülkeler arasında yer alıyor.

Bu yorumla ilgili basına bilgi veren Beyaz Saray sözcüsü, eski liderin “en yakın müttefiklerimizin cani rejimler tarafından işgal edilmesini desteklediğini” belirterek, bunun ABD’nin ulusal güvenliğine, küresel istikrarına ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti.

Trump ayrıca başkanlığı sırasında NATO’yu da eleştirdi ve diğer 30 ülkeyi savunmanın ABD’ye haksız mali yük getirdiğini iddia etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Trump, NATO üyesi olmayan Ukrayna’ya yapılan yardımı eleştirdi.

ABD 2022 yılından bu yana 44 milyar dolar yardımda bulundu.

Ancak bu yardım bir süreliğine durduruldu. Çünkü geçen yılın sonunda Senato’daki Cumhuriyetçiler Ukrayna’ya devam eden yardımı reddettiler ve bunu ABD’nin güney sınırındaki göçün önlenmesi taleplerine bağladılar.

Bu hafta da talepleri doğrultusunda değiştirilen yeni yasa metnini Senato’da reddettiler.

Bunun üzerine bu iki bahis birlikte konuşularak sonlandırıldı. Önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya yapılacak yardımlar ve göçü engelleme çabaları farklı ele alınacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu