Haber

‘Kemal Pir Yoldaş’ şarkısına beraat

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Aydın İl Örgütü’nün 20 Eylül 2022’de Efeler ilçesinde düzenlediği halk mitingi için sahne alan sanatçı, “Terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Kadir Çat’ın “Kemal Pir Yoldaş” şarkısı. Aydın Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmasını tamamlayan Çat hakkında söylediği “Kemal Pir Yoldaş” şarkısından dolayı “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla iddianame hazırladı. İddianame Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi ve Çat hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan dava açıldı.

‘ŞARKI CÜMLE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN İÇİNDEDİR’

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Davanın ilk duruşması görülürken Mersin Adliyesi’ndeki duruşmaya Çat ve avukatı Sebahat Genç SEGBİS üzerinden katıldı. Kimlik tespiti ve iddianamenin kısa özetinin okunmasıyla başlayan duruşmada Çat, savunma yaptı. Kendisine yöneltilen suçlamaları reddeden Çat, “Şarkının sözleri ve müziği bana ait. 12 yıldır Kültür Bakanlığı’nın onayladığı bir eser. Türkiye’nin birçok yerinde bu şarkıyı okudum. hatta bu şarkıyı bir kez okuduğum için hakkımda kamu davası açıldı ama beraat ettim beraat ettim, müzikteki sözlerin örgüt propagandası suçu oluşturacağını düşünmüyorum, asayiş kapsamındadır. ifade özgürlüğü, beraatimi talep ediyorum.”

“Örgütü Övecek SÖZ YOK”

Avukat Gençtarih, şarkının Kültür Bakanlığı’ndan onay aldığını belirterek, “Bu kaset çıktıktan bir yıl sonra bu işi yaptıktan sonra yargılandı ve bu belgeden beraat etti. Her yerde bu şarkıyı söylüyor. 12 yıldır işin sözleri ve müvekkilimin beyanı.İddianamede altında örgütü öven içerik olduğunu belirtmiş, bu genel bir tabir olarak kalmıştır.Bu sözlerde örgütü öven ve şiddete sevk eden hiçbir söz yoktur. Kemal Pir 1982’de Diyarbakır cezaevinde açlık orucunda öldü.Hakkında sertleştirilmiş bir mahkeme kararı yok.Kabahat “İddianamede suçu işlediğine dair bir delil yok. Bu nedenlerle beraat talep ediyoruz.”

EDİNİLEN

Savcının esasa ilişkin mütalaasında; Sanıklar hakkında “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla iddianame hazırlamasına rağmen Çat’ın “Şarkının terör örgütünün şiddet eylemlerini övmediği anlaşıldığı, sanığın eylemi, silahlı terör örgütü propagandası yapma yanılgısının hukuki unsurlarını taşımaz ve oluşturmaz.”

Mahkeme, Çat’ın “terör örgütü propagandası yapmak” suçunun unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraatine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu