Kentsel Dönüşüm Kanunu Yargı Sürecini Hızlandıracak
Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemelerin yer aldığı tasarıyı değerlendiren Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yasa çerçevesinde öncelikle yargı sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor. Ayrıca inşaat ruhsatı alınması dahil tüm iş ve işlemler, Artık maliklerin payları oranında salt çoğunluğunun alacağı karara göre işlem yapılabilir.” .
Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemelerin yer aldığı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun, Bazı Kanunlar ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif’ TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Düzenlemenin kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracağını belirten Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Yasa çerçevesinde öncelikli olarak yargı sürecinin hızlandırılması amaçlanıyor. Ayrıca bina alımı dahil tüm iş ve süreçler de hayata geçiriliyor. Artık maliklerin payları oranında salt çoğunluğunun alacağı karara göre yapılama işlemi yapılabilecek.Hak: Tahliye ve yıkım tutanağının binaya asılması, maliklere e-posta yoluyla bildirimde bulunulması suretiyle maliklere bildirim yapılabilecek. e-Devlet Kapısı üzerinden 15 gün süre ile ilgili muhtarlıkta ilan edilir. Tahliye ve yıkım işlemi, muhtarlıkta yapılan ilanın son günü kişisel hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacaktır. riskli yapılar Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü veya idare tarafından resen yapılabilir. Riskli binaların yıkılması için mülk sahiplerine tek seferde 90 günden fazla olmamak üzere ek süre verilecek” dedi.
“Rezerv yapı alanları yeniden tanımlanıyor”
Kanundaki ‘rezerv yapı alanı’ tanımının da değiştirildiğini belirten Özelmacıklı, “Tanımdaki ‘yeni yerleşim alanı olarak’ ibaresi metinden çıkarılarak konut alanlarının da kapsamına alınmasının önü açıldı. Bu kapsamda Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne dış finansman olanaklarından yararlanma olanağı sağlandı. Yine önemli bir düzenleme.” “Hazine taşınmazlarının bu başkanlık tarafından kullanılmasını sağlayacak düzenleme yapıldı. İstanbul’da dönüşümü hızlandırmak amacıyla başlatılan ‘yarısı bizden’ kampanyasının hayata geçirilmesi için yasada, vatandaşlara mali yardım sağlanmasına ilişkin düzenleme de yapıldı. Üretimden faydalanıyoruz” dedi.
Kolluk kuvvetleri tarafından tahliye
Kanun kapsamındaki yapıların tahliyesinin engellenmesi durumunda; Mülki idare amirinin vereceği yazılı izin doğrultusunda tahliye ve yıkım işlemlerinin yeterli kolluk kuvvetleri tarafından yapılabileceğini belirten Özelmacıklı, “Riskli binaların yıkılmasıyla ilgili olarak Bakanlığa verilen görev ve yetkiler, ilgili makamlarca kullanılacak. Artık Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, tahliyelerde kolluk kuvvetleri de kullanılabilir. Riskli binaların yıkılması konusunda maliklerin tek seçeneği var.” Gezi için 90 günü aşmayan bir süre verilecektir. Cumhurbaşkanlığı veya yönetim tarafından yaptırılan veya yaptırılan riskli binaların tespiti, tahliyesi ve yıkımına ilişkin masraflar, sahiplerinden payları oranında tahsil edilecek. Binalara verilen elektrik, su, doğalgaz gibi hizmetlerin durdurulması konusunda Bakanlığa verilen görev ve yetkiler. Kentsel Dönüşüm “Cumhurbaşkanlığı tarafından da kullanılacak” dedi.
Bildirim süreci kolaylaştırıldı
Kanun çerçevesinde bildirim sürelerinin önemli ölçüde kısaltılacağını belirten Özelmacıklı, “Yasa kapsamındaki binaların tahliyesi ve yıkımına ilişkin bildirimler, tahliye tutanağı asılmak suretiyle bireysel hak sahiplerine doğrudan yapılacak ve Binanın yıkımı, e-Devlet Kapısı üzerinden sahiplerine bildirimde bulunularak ve 15 gün süreyle ilgili muhtarlığa iletilmek suretiyle yapılır.” “Tahliye ve yıkım işlemi, muhtarlıkta yapılan ilanın son gününde ayni ve özlük hak sahiplerine tebliğ edilmiş sayılacaktır” dedi. – İSTANBUL
aksuajans.xyz